Svijet
0

Castro: Osjećam se mnogo energičnije, snažnije

FENA
Fidel Castro; Foto: Reuters
Fidel Castro; Foto: Reuters
Kubanski lider Fidel Castro, u svojim prvim uživo prenošenim izjavama otkako se razbolio prije šest mjeseci, objavio je u utorak da se osjeća "energičnijim, snažnijim" i izjavio je da se njegovom zemljom upravlja bezbolno bez njega na vlasti.

Pozivajući na radijski talk-show venecuelanskog predsjednika Huge Chaveza, Castro je izjavio: "Osjećam se dobro, sretan sam."

"Ne mogu obećati da ću oskoro izaći odavde, ali da, ja obnavljam snagu. Osjećam se mnogo energičnije, snažnije", poručio je on svom prijatelju Chavezu blagim ali odlučnim glasom tokom živog emitovanja programa, javio je AP.

Osamdesetogodišnji Castro predao je kontrolu nad kubanskom vladom svom bratu Raulu nakon što je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa u julu i nestao javnosti, podgrijavajući špekulacije o svom zdravlju.

Na ranijim snimcima koje je objavljivala kubanska vlada, Castro se mogao čuti kako govori, ali su njegove izjave bile nasnimljene.

Tokom razgovora u utorak, Castro je spomenuo pad vrijednosti dionica na američkim i kineskim berzama tokom dana.

Castro je zahvalio Chavezu na širenju vijesti o njegovom zdravlju i požalio se da njegove pristalice "imaju naviku da svakodnevno slušaju vijesti".

On je zatražio strpljenje dok se oporavlja, rekavši kako "zemlja maršira skupa sa mnom, što je bitno. I ja tražim strpljenje za sebe kako bih mogao obaviti svoje nove zadatke".

Razgovor od utorka nije uživo prenošen na Kubi, ali je neposredno nakon njega kubanska državna televizija prekinula svoj redovni noćni program kako bi emitirala razgovor.

"Ne znate koliko smo sretni što čujemo vaš glas i znamo da ste dobro", izjavio je Chavez s očiglednim iznenađenjem u glasu neočekivanim pozivom.

Dvojica lidera, koji su bliski prijatelji i saveznici, razgovarali su oko 30 minuta, iako je Castro rekao Chavezu da već neko vrijeme sluša njegov radio program.

Kubanska komunistička vlada Castrovo je stanje i tačnu vrstu oboljenja držala u tajnosti, a i Chavez je priznao da je postao "emisar" za nove vijesti o njegovom zdravlju.

Vlada u Havani je 30. januara objavila snimak Castra na kojem izgleda snažnije nego na ranijim slikama dok se sastao s Chavezom, čime je suzbila rastuće špekulacije da je on teško bolestan.

Kubanska vlada nastoji uvjeriti Kubance nakon što je Castro predao vlast prvi put u 47 godina, da je njegovo zdravlje stabilno i da je sigurnost otoka zagarantovana.

Tokom pola godine otkako je Castro predao vlast objavljujući da ide na operaciju, komunističkom zemljom upravljaju Raul (75) i tim vodećih lidera, među kojima je i kubanski potpredsjednik i sekretar vlade Carlos Lage.

Alfredo Mesa, portparol Nacionalne fondacije kubanskih Amerikanaca, izjavio je da je Castro već dio prošlosti.

"Trebamo se prestati brinuti oko zdravlja Fidela Castra i više se usmjeriti ka ljudima na pozicijama vlasti danas koji mogu donijeti promjene kubanskom narodu", izjavio je Mesa.

Chavez je završio razgovor sa svojim mentorom, rekavši mu: "Pobijedit ćemo vrijeme i pobijedit ćemo u borbi za život."

"Otažbina ili smrt. Mi ćemo pobijediti!", ponavljala su dvojica lidera jedan za drugim.