Svijet
0

Castro optužio Obamu za prezir prema Latinskoj Americi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanski historijski vođa Fidel Castro optužio je u srijedu administraciju Baracka Obame da "s prezirom", kome neva ravnoga, postupa s Latinskom Amerikom, potpisujući sporni sporazum s Kolumbijom o korištenju najmanje sedam njenih vojnih baza.

Ovaj sporazum, "koji prijeti ne samo Venecueli nego i svim zemljama centralne i južne Amerike" nije djelo Bushove uprave; Barack Obama je potpisao ovaj sporazum kršeći zakonske, ustavne i etičke norme", napisao je Fidel Castro na zvaničnoj internetskoj stranici Cubadebate.cu, podsjetivši da SAD ima jednu vojnu bazu u Hondurasu gdje je nedavno izveden državni udar.

"Nikada se s latinoameričkim narodima nije postupalo s toliko prezira", napisao je Castro.

"Zemlja kao što je Kuba dobro zna da kada SAD postavi neku od svojih vojnih baza, on odlazi ako hoće ili ostaje silom, kao što je to slučaj već više od sto godina s Guantanamom", američkom pomorskom bazom na jugoistoku komunističkog otoka, napisao je bivši 83-godišnji kubanski predsjednik.

Ovaj sporazum, koji je na snazi već deset godina, potpisan je u petak u Bogoti kako bi američkoj vojsci omogućio da radi borbe protiv trgovine drogom i protiv gerilaca koristi najmanje sedam baza u Kolumbiji, zemlji koja graniči s Venecuelom, Ekvatorom, Brazilom, Peruom i Panamom.

Fidel Castro, deklarirani neprijatelj SAD-a već pola stoljeća, obećava u svom napisu da će "nastaviti da se bori za oslobađanje" pet Kubanaca osuđenih 2001. godine u SAD-u na teške zatvorske kazne zbg špijuniranja antikastrista na Miamiju.