Svijet
0

Castro optužio Busha da želi silom osvojiti Kubu

FENA
Fidel Castro je u utorak, uoči objavljivanja novih "inicijativa" Bijele kuće protiv Kube, optužio američkog predsjednika Georgea W. Busha da želi "silom ponovo osvojiti Kubu".

U svom kratkom "razmišljanju", objavljenom u zvaničnom dnevnom listu Granma, kubanski lider (81) naglašava da je to "prvi put" da će jedan američki predsjednik objaviti "mjere" u cilju ubrzanja "tranzicionog perioda" na Kubi, dok UN razmatra novi američki embargo protiv ovog komunističkog otoka, koji je na snazi od 1962.

Za Castra je to sinonim za "ponovno osvajanje Kube silom".

Predsjednik Bush treba da predoči u srijedu State Departmentu "nove inicijative kako da se pomogne narodu Kube", objavio je u petak glasnogovornik Bijele kuće.

Američki predsjednik smatra da se "duga dominacija Fidela Castra približava kraju i da su Kubanci spremni za slobodu", dodao je glasnogovornik, navodeći govor predsjednika Busha pred Generalnom skupštinom UN-a.

Bush bi trebao posebno staviti akcent na "slobodu izražavanja, okupljanja, slobodne izbore i oslobađanje svih političkih zatvorenika" u cilju "tranzicije Kube", precizira glasnogovornik.

Fidel Castro je optužio američkog kolegu da čovječanstvu prijeti "trećim svjetskim ratom", ovoga puta atomskim, te da pribjegava riziku "masovne svjetske gladi", favorizirajući proizvodnju biološkog goriva.