Svijet
0

Castro nema karcinom

FENA
Fidel Castro nema karcinom i nije potrebna nova operacija, izjavio je u utorak na konferenciji za štampu španski liječnik koji je pregledao kubanskog lidera.

Castro je operiran 27. jula nakon "crijevnog krvarenja" i u fazi je postepenog, vrlo sporog oporavka, te nije potrebna nova hirurška intervencija, precizirao je u Madridu doktor Jose Luis Garcia Sabrido.

On je žrtva "benignog procesa tokom kojega su uslijedile neke komplikacije", rekao je ovaj hirurg madridske bolnice Gregorio Maranon, koji je krajem prošle sedmice otputovao u Havanu da pregleda kubanskog lidera.

On je ocijenio "dobrim" njegovo opće zdravstveno stanje i izrazio zadivljenost njegovom "izvrsnom i fantastičnom intelektualnom aktivnošću".

Doktor Garcia Sabrido precizirao je da je otputovao na Kubu da pregleda kubanskog lidera "isključivo privatno", na zahtjev vlasti u Havani, te rekao da bi se mogao vratiti na otok tokom sljedećih mjeseci.

Castro (80) se posljednji put pojavio na videosnimku od 28. oktobra, znatno oslabljen, kako izvodi neke gimnastičke vježbe.

Castro se nalazi na čelu Kube od revolucije 1959. godine, kada je s vlasti zbacio diktarora Fulgensija Batistu.