Svijet
0

Castro: Najveća opasnost je starenje

Sarajevo-x.com
Fidel Castro; Foto: Reuters
Fidel Castro; Foto: Reuters
Kubanski predsjednik Fidel Castro je izjavio kako se njegove zdravlje poboljšalo nakon nekoliko operacija probavnog trakta, piše BBC.

BBC navodi kako u jednom kubanskom novinskom članku stoji da su Castrove prve operacije bile neuspješne, što je dovelo do dužeg perioda oporavljanja. Kubanski predsjednik je kazao kako mu se sada stabilizirala težina na 80 kilograma i da je već u stanju da normalno konzumira hranu.

Kubanski vođa nije viđen u javnosti od jula mjeseca prošle godine, kada je otišao na operaciju. Svoja predsjednička ovlaštenja i dužnosti prenio je na svog brata Raula.

Njegovo zdravstveno stanje je na Kubi tretirano kao državna tajna, ali tokom oporavka se pojavio na fotografijama i šest video snimaka, od kojih posljednji datira iz januara.

Sedmi video, snimljen tokom njegovog sastanka sa kineskom delegacijom, nije prikazan na Kubi i još uvijek nije poznat razlog za to. Fidel Castro (80) je izjavio kako jedinu prepreku njegovom potpunom oporavku predstavlja njegova starost.

"Nijedna opasnost nije veća od one koja je vezana sa starenjem", napisao je on u uredničkoj kolumni koju je objavila kubanska vlada.

Zvaničnici na Kubi insistiraju na tome da je samo pitanje vremena kada će Castro ponovno preuzeti svoju predsjedničku poziciju.