Svijet
0

Castro najavio da se povlači s dužnosti predsjednika

FENA
Kubanski čelnik Fidel Castro, koji se 16 mjeseci nije pojavio u javnosti, najavio je u ponedjeljak da bi se mogao povući s svojih državničkih dužnosti.

"Moja osnovna dužnost je da ne zadržavam svoje funkcije i da manje smetam mlađim ljudima. Ali moja dužnost je da doprinesem iskustvom i idejama čija skromna vrijednost proističe iz izuzetnog vremena u kome sam živio", kaže se u Castrovom pismu pročitanom na državnoj televiziji u okviru emisije o tekućim pitanjima.

Na kraju pisma se nagovještava da se Castro neće vraćati na mjesto predsjednika, već će nastaviti da sudjeluje u političkom životu u ulozi iskusnog državnika koji savjetuje vladu kada je riječ o važnim pitanjima, javio je Reuters.

To je prvi put od jula 2006., kada je privremeno predao vlast svom bratu Raulu (76) zbog operacije stomaka, da je javno spomenuto Castrovo povlačenje.

Castro je predsjednik Državnog vijeća i Vijeća ministara i prvi sekretar vladajuće Komunističke partije.

Iako se u posljednjih 16 mjeseci nijednom nije pojavio u javnosti, od marta ove godine bio je prisutan na političkoj sceni preko novinskih članaka u kojima je napadao ideološke protivnike, a naročito američku vladu zbog rata u Iraku i njezine politike u odnosu na očuvanje prirode i korištenje žitarica za proizvodnju biogoriva.

Castrova bolest je pokrenula spekulacije u cijelom svijetu što će biti sa Kubom ako Castro umre ili se povuče i da li je to kraj jednopartijskog sistema u toj zemlji.

Castrov brat Raul mnogo je praktičniji i ohrabrivao je rasprave o glavnim privrednim problemima Kube, a obećao je i "strukturalne promjene" u poljoprivredi kako bi se osiguralo dovoljno hrane, podsjetila je britanska agencija.