Svijet
0

Castro kritikovao Ahmadinejada zbog antisemitizma

FENA
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Bivši kubanski vođa Fidel Castro kritikovao je iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada zbog njegovih "antisemitskih stavova", a doveo je u pitanje i svoje djelovanje tokom kubanske raketne krize 1962. godine.

Castro je najnovije komentare iznio u intervjuu s američkim novinarom Jeffreyjem Goldbergom, kojeg je pozvao u Havanu da razgovaraju o strahovima od svjetskoga nuklearnog rata.

Jeffrey Goldberg, dopisnik časopisa The Atlantic, naveo je u utorak na blogu kako je prošlog mjeseca bio na godišnjem odmoru, kad je od direktora organizacije koju Kuba u SAD-u drži umjesto ambasade dobio poziv za dolazak u Kubu.

Goldberg je sa sobom poveo Juliu Sweig, stručnjakinju za američko-kubanske odnose pri utjecajnom Vijeću za međunarodne odnose, prenijele su agencije.

Kubanski državni mediji javili su prije sedmicu dana da su se Goldberg i Sweig susreli s Castrom i otišli u akvarij u Havani, ali na Goldbergovom blogu je prvi put napisano o čemu se tokom tri dana koje su on i Sweig proveli u razgovoru s kubanskim predsjednikom pričalo.

Goldberg je rekao da se Castro, tokom petosatnog razgovora, stalno vraćao osudi antisemitizma, kritikujući Ahmadinejada zbog negiranja holokausta.

Castro je rekao da bi Iran mogao unaprijediti mirovni proces "priznanjem 'jedinstvene' povijesti antisemitizma i pokušajem da razumije zašto Izraelci strahuju za svoju egzistenciju".

Iranska vlada bi, prema riječima bivšega kubanskog vođe, trebala razumjeti da su Židovu bili protjerani sa svoje zemlje, proganjani i maltretirani diljem svijeta, "kao oni koji su ubili Boga", rekao je Castro.

Četiri godine nakon operacije i povlačenja sa čela države 2006. godine, Castro je ponovno počeo da se pojavljuje u javnosti i da u tim prilikama upozorava na nuklearni rat SAD-a i Izraela protiv Irana.

"Taj problem neće biti razriješen, jer Iran se neće povući pred prijetnjama", rekao je Castro Goldbergu.

U razgovoru o kubanskoj raketnoj krizi Goldberg je pitao Castra da li i dalje izgleda logično što je Sovjetima preporučio bombardiranje SAD-a.

"Nakon što sam vidio ono što sam vidio, i znajući ono što sada znam, nije bilo vrijedno toga", rekao je Castro.