Svijet
0

Castro izjavio da se osjeća dobro

FENA
S Kube stižu vijesti koje ukazuju da se predsjednik Fidel Castro još oporavlja poslije operacije stomaka, uoči koje je u ponedjeljak prenio vlast privremeno na svog brata Raula.

Kubanska državna televizija u utorak uvečer je emitovala saopćenje kubanskog lidera, u kojem navodi da mu je zdravstveno stanje stabilno i da je dobro raspoložen poslije operacije od prethodnog dana.

Predsjednik kubanskog parlamenta Ricardo Alarson je nastojao da umiri stanovnike zabrinute za zdravlje svoga predsjednika, poručivši im da je Castrov posljednji čas još daleko.

Izjava Alarsona prva je izjava visokog kubanskog zvaničnika otkako je objavljeno da se Castro oporavlja od operacije stomaka zbog koje je morao privremeno da prenese vlast.

Venecuelanska vlada, koja je vrlo bliska Kubi, tvrdi kako je njenim predstavnicima rečeno da se predsjednik Castro osjeća dobro.

Na Kubi, međutim, nisu objavljeni zvanički ljekarski bilteni i nije jasno da li je 79-godišnji kubanski predsjednik u bolnici ili se oporavlja kod kuće.

Raul Castro, dosadašnji ministar odbrane, upravljat će Kubom dok njegov brat Fidel ne počne ponovo da obavlja dužnosti.

BBC-jev dopisnik u Havani kaže da većina Kubanaca prima vijest o Kastrovoj operaciji mirno, te da nema znakova vanrednih sigurnosnih mjera.