|

Castro i Chavez potpisali više privrednih sporazuma

Castro i Chavez potpisali više privrednih sporazuma
0
F
FENA
15.12.2008. u 12:20
1
komentara
0

dijeljenja
Castro i Chavez potpisali više privrednih sporazuma Foto: Reuters
Kubanski čelnik Raul Castro potpisao je s venecuelanskim predsjednikom Huhom Chavezom više energetskih i privrednih sporazuma, tokom prve predsjedničke posjete inostranstvu.
Raul Castro je prenio Chavezu i građanima Venecuele pozdrave njegovog brata Fidela Castra, bivšeg kubanskog predsjednika, prenio je BBC.

Do posjete je došlo nekoliko sedmica pred proslavu 50-godišnjice kubanske revolucije, a Raul je istaknuo da "ova posjeta ima podjednak značaj", kao prva Fidelova međunarodna posjeta, također Venecueli, nakon dolaska na vlast 1959. godine.

Dva predsjednika objavila su u nedjelju više od 300 zajedničkih projekata iz oblasti zdravlja, obrazovanja, kulture i sporta.

Raul Castro je tokom posjete istaknuo bliske odnose koje imaju dvije države, posebno naglasivši saradnju u zdravstvu i obrazovanju u kome učestvuju kubanski stručnjaci.

On je izjavio da je regionalni sporazum na osnovu koga je Venecuela ponudila naftu državama u regiji instrument koji Latinsku Ameriku i karipske države čuva od neoliberalne trgovinske razmjene.

Kubanski čelnik je položio i vijenac na grob Simona Bolivara, revolucionara iz 19. stoljeća koji je vodio borbu za nezavisnost južnoameričkih država od Španije.

Raul Castro i Higo Chavez, osim što odbacuju ideju o kapitalizmu, također, dijele istu odbojnost prema dosadašnjem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu.

Primjetan je, međutim, pomirljiv ton kod dvojice čelnika prema novoizabranome američkom predsjednik Baracku Obami, za koga su rekli kako se nadaju da će raditi na "otopljavanju" odnosa s njihovim državama.

Raul Castro (77) želio je da ovom posjetom ojača dugogodišnje savezništvo Kube i Venecuele, ali stručnjaci predviđaju da mu neće poći za rukom da bude blizak sa Chavezom kao što je to bio njegov brat Fidel.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...