WikiLeaks o diktatoru s Kube
0

"Castro će umirati polako, ima neizlječivu bolest"

Sarajevo-x.com
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski vođa Fidel Castro bio je blizu smrti 2006. godine, navodi se u novoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

Castro je umalo umro tokom međunarodnog leta zbog prsnuća crijeva, naveo je neimenovani američki diplomata u Havani.

Upravo bolest je dovela do toga da Fidel preda vlast svom bratu Raulu, iako se kasnije vratio u javni život svoje zemlje, prenosi BBC.

Zdravstveno stanje 84-godišnjeg vođe smatra se državnom tajnom, tako da su američke diplomate morale uložiti velike napore kako bi saznali nešto više o Castrovoj bolesti, ali i o tome ima li šanse da se on oporavi, navedeno je u depeši koju je objavio španski list El Pais.

Naime, WikiLeaks nije objavio imena diplomata koji su dobili informacije o Castrovom stanju, ali se pretpostavlja da su informacije procurile od nekog ko je zaista blizak bivšem kubanskom vođi, ili, pak, ima pristup njegovom zdravstvenom kartonu.

Detalji o bolesti nisu navedeni. U jednoj depeši poslanoj u martu 2007. godine, navodi se da se Castro ozbiljno razbolio u julu 2006. godine.

"Bolovi su počeli tokom leta od Holguina za Havanu", navodi se u depeši uz napomenu da u avionu nije bilo ljekara jer je riječ o kratkom letu.

Kada je otkriveno da Castro krvari, morali su hitno sletjeti. Dijagnosticirana mu je perforacija debelog crijeva i morao je na operaciju, koju je odbijao, sve dok nije postala neizbježna.

"Bolest nije izlječiva i neće mu dozvoliti da se vrati na čelo Kube. Neće odmah umrijeti, ali će postepeno gubiti svoje sposobnosti i postajat će sve slabiji", navodi se u depeši.

No, Fidel Castro se oporavio, a ove godine je održao i nekoliko govora.

Bivši Kubanski vođa nedavno je pohvalio WikiLeaks i osnivača Juliana Assangea, istakavši da je objavljivanje diplomatskih depeša bacilo američki moral na koljena.