Svijet
0

Castro će biti fizički spreman za reizbor u parlament

FENA
Oboljeli kubanski predsjednik Fidel Castro bit će "u sjajnom stanju" kako bi bio reizabran u parlament iduće godine, izjavio je predsjednik Narodne skuštine Kube.

Ricardo Alarcon izjavio je da se Castro usmjerio na oporavak od operacije i da će biti spreman za svoj posao.

Proces izbora kandidata trebao bi početi u predstojećim mjesecima.

Dopisnici tvrde kako je izbor za parlament prvi korak ka reizboru za kubanskog predsjednika, koga biraju poslanici, a ne narod, javio je BBC.

Kubanski lider nije viđen u javnosti otkako je podvrgnut operaciji unutrašnih organa u julu prošle godine i privremeno je predao vlast svom bratu Raulu.

Nakon parlamentarne rasprave o predstojećim kubanskim izborima, Alarcon je izjavio da se predsjkednik Castro "osjeća dobro i nastavlja da se fokusira na oporavak i rehabilitaciju".

Do marta 2008. Kuba bi trebala biti spremna održati izbore za koje se očekuje da će se u njih uključiti i Castro, kazao je Alarcon.

Samo kandidatima koje odobri Kubanska komunistička partija dozvoljeno je da se natječu.

Alarcon je izjavio da je u posljednje vrijeme mnogo puta bio u kontaktu s Castrom. Kazao je da predsjednik, iako je predao vlast bratu, "nikada nije napustio svoju ulogu".

"Fidel je bio i sada je veoma angažovan, povezan je sa svima, veoma je aktivan u svim aspektima bitnih odluka koje ova zemlja donosi. Ono što se sada dešava je da on ne može činiti te stvari na isti način jer je posvetio dobar dio vremena fizičkom oporavku", izjavio je Alarcon.

Predsjednik Narodne skupštine je kazao: "Do koje će se mjere on vratiti obavljanju poslova na isti način na koji je navikao, to je do njega."

On nije komentirao da li će Raul Castro zadržati vlast ukoliko njegov brat povrati snagu neophodnu za puno radno vrijeme.