Svijet
0

Carter: Zapad nastoji podijeliti palestinski narod u dva naroda

FENA
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter optužio je SAD, Izrael i Evropsku uniju zbog nastojanja da podijele palestinski narod pomažući novu vladu predsjednika Mahmouda Abbasa na Zapadnoj obali a istovremeno je uskraćujući vladi pod kontrolom Hamasa u pojasu Gaze.

Carter, dobitnik Nobelove nagrade za mir koji se obratio konferenciji o ljudskim pravima u Irskoj, također je izjavio kako je odbijanje Bushove administracije da prihvati Hamasovu izbornu pobjedu iz 2006. godine "zločin", javio je AP.

Carter je izjavio da se Hamas, pored toga što je dobio pošten i demokratski mandat i trebao imati pravo da predvodi palestinsku vladu, pokazao daleko organiziranijim u političkom i vojnom sučeljavanju s umjerenim Abbasovim pokretom Fatah.

Hamasovi borci izbacili su Fatah u nasilnom preuzimanju pojasa Gaze prošle sedmice. Raskol je nagnao Abbasa da raspusti vladu nacionalnog jedinstva sa svojim suparnicima iz Hamasa i uspostavi administraciju predvođenu Fatahom koja će vladati sa Zapadne obale.

Carter je izjavio da će saglasnost između SAD-a, Izraela i EU oko kanalisanja pomoći novoj Abbasovoj vladi na Zapadnoj obali, ali i istovremeni nastavak blokiranja pomoći Hamasu u pojasu Gaze, "predstavljati napor da se palestinski narod podijeli u dva naroda".

"Svi napori međunarodne zajednice trebali bi se usmjeriti da se pomire dvije strane, ali nije bilo nikakvih napora izvana da se okupe dvije strane", kazao je.