Svijet
0

Carter u Damasku radi susreta s Assadom i Meshaalom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter stigao je u petak u Damask, gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i šefom palestinskog pokreta Hamas u izgnanstvu Khaledom Meshaalom.

Carter se nalazi na regionalnoj turneji kako bi podržao mirovne napore. Sjedinjene Države i Izrael, koji optužuju Hamas za terorizam, oštro su kritizirali Carterov plan susreta sa šefom ovoga islamističkog pokreta u Damasku.

Razgovori Cartera i Meshaala "odnosit će se na palestinsko pitanje i sankcije Izraela protiv palestinskog stanovništva", rekao je Mohammad Nasr, član političkog ureda Hamasa. "Jimmy Carter lično je ocijenio te sankcije zločinom", rekao je on.

Carter i Meshaal razmatrat će također pitanje sudbine izraelskog vojnika Gilada Shalita, koga su palestinske jedinice zarobile u junu 2006. na izraelskoj teritoriji, blizu granice s Gazom. "Normalno je da razgovaraju o vojniku Shalitu", rekao je Nasr.

Odnosi Sirije i SAD-a su na najnižem nivou od 2003. Sjedinjene Države optužuje Siriju da želi destabilizirati svoje susjede, Liban i Irak, i stoga su nametnule sankcije Damasku.