{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Carter nazvao Cheneyja "katastrofom" za Ameriku

F
11.10.2007. u 10:35
0
0
Carter nazvao Cheneyja "katastrofom" za Ameriku
0
Carter nazvao Cheneyja "katastrofom" za Ameriku
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter osudio je potpredsjednika Dicka Cheneya kao "katastrofu" za zemlju i "ekstremista" koji ima pretjeran uticaj na određivanje vanjske polirtike.
Cheney je bio na pogrešnoj strani debate u brojnim temama, uključujući unutrašnuju raspravu u Bijeloj kući oko Sirije tokom koje je potpredsjednik smatrao da treba zauzeti oštriji pristup, tvrdi Carter.

"On je ekstremist koji je izbjegavao svaku službu u vojsci a bio je najnasilniji u posljednjih deset godina na ispunjavanju jednog od najstarijih prioriteta SAD-a da pokazuju svoju vojnu moć u drugim djelovima svijeta", izujavio je Carter u interevjuu za BBC World News America, prenosi Reuters.

"Znate da je on katastrofa za našu zemlju. Mislim da on ima pretjeran uticaj na predsjednika Busha i prilično često on prevlada", izjavio je Carter.

Upitana da prokomentira Carterove izjave, Megan Mitchell, glasnogovornica republikanskog potpredsjednika, izjavila je: "Ne bavimo se takvim izjavama."

Carter, demokrat i predsjednik od 1977 do 1981., te dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2002. za svoj humanitarni rad, oštar je kritičar iračkog rata i često nije štedio riječi kritike prema predsjedniku Georgeu W. Bushu.

U novinskom intervjuu u maju Carer je nazvao Bushovu administraciju "najgorom u historiji" u međunarodnim odnosima.

Carter je u intertvju za BBC ipak imao riječi pohvale za američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

"Pun sam divljenja prema Condoleezzi Rice jer je ona ustajala protiv (Cheneyja) i činila je to čak i dok je bila u Bijeloj kući savjetnice za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha", izjavio je Carter.

"Sada, kao državna tajnica, njen uticaj je očigledno veći i nadam se da će ona prevladati", izjavio je Carter.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: