{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Carter kritizirao Blaira zbog "slijepe podrške" ratu u Iraku

F
20.5.2007. u 13:28
0
0
Carter kritizirao Blaira zbog "slijepe podrške" ratu u Iraku
0
Carter kritizirao Blaira zbog "slijepe podrške" ratu u Iraku
Jimmy Carter
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter kritizirao je dosadašnjeg premijera Britanije Tonyja Blaira zbog "slijepoga podržavanja" rata u Iraku.
Na molbu novinara BBC-a da procijeni podršku koju je premijer Blair pružao predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu u pogledu rata u Iraku, bivši američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Jimmy Carter opisao je Blaira u ne baš najboljem svjetlu kao slabića.

”Odbijajući. Lojalan. Slijep. Očigledno pokoran. Mislim da je gotovo slijepa podrška Velike Britanije nesmotrenoj politici predsjednika Busha u Iraku velika tragedija za svijet“, kazao je.

U intervjuu za BBC bivši predsjednik Carter je rekao kako su se događaji mogli odvijati drugačije da se premijer Blair 2003. izjasnio protiv invazije na Irak.

Bivši američki predsjednik je istaknuo da je administracija predsjednika Busha često koristila Blairovu otvorenu podršku ratu da bi opravdala svoje akcije u Iraku.

"Jedna od odbrana ratne ideologije Bushove administracije pred američkom javnošću i svijetom, koja nije bila uspješna, bila je da smo sigurno ispravniji u akcijama koje provodimo nego što se misli s obzirom na to da nas podržava Velika Britanija. Mislim da je kombinacija Busha i Blaira, koji su podržali ovu tragediju u Iraku, ojačala cijelu akciju i umanjila djelotvornost opozicije, produžila rat i povećala tragediju koja je iz toga proizašla", kazao je Carter.

Tony Blair se u subotu vratio u Irak u sedmu i vjerovatno posljednju posjetu u svojstvu britanskog premijera, jer taj položaj napušta 27. juna. On je stigao u Zelenu zonu svega nekoliko sati nakon još jednoga raketnog napada.

Odlučivanje o budućnosti sedam hiljada britanskih vojnika u Iraku će uskoro pasti na Gordona Browna, lidera Laburističke stranke koji će naslijediti Tonyja Blaira.

U međuvremenu se u Britaniji nagađa o Blairovoj budućnosti. Britanski dnevnik Daily Mail izvještava da je on u užem izboru ličnosti koje bi mogle biti imenovane na položaj predsjednika Svjetske banke, kada ga idućeg mjeseca napusti Paul Wolfovitz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: