Svijet
0

Carter: Hillary Clinton trebala bi odustati od utrke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je u nedjelju kako očekuje da će demokratski superdelegati otkriti svoj izbor za predsjedničkog kandidata stranke nakon posljednjih stranačkih izbora u junu i da će Hillary Rodham Clinton napustiti utrku.

U intervjuu za Sky News, Carter je izjavio kako smatra da Clinton nije ostvarila ništa ostajanjem u utrci, prenosi Reuters.

"Mislim da nije. Ona, međutim, ima savršeno pravo da to učini", izjavio je.

"Ja sam superdelegat. Mislim će veliki broj superdelegata objaviti odluku prilično brzo, nakon zadnjih stranačkih izbora 3. juna", izjavio je on za Sky News.

"Još to nisam javno objavio, ali mislim da je u ovom, momentu došlo vrijeme za nju da odustane", izjavio je Carter.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama smatra se favoritom svoje stranke. On drži skoro nedostižnu prednost u broju delegata pred stranačku konvenciju u augustu nakon više mjeseci izborne utrke koja je počela u januaru.

Clinton odbija da odustane dok se ne prebroje i posljednji glasovi i dok se demokratski kandidat vjerovatno odluči glasanjem među skoro 800 "superdelegata" - članova Kongresa i ostalih visokih stranačkih dužnosnika - kojio imaju slobodu da glasaju za koga žele.

Demokratskom kandidatu treba 2.026 delegatskih glasova kako bi bio nominiran za protivkandidata republikancu Johnu McCainu na novembarskim predsjedničkim izborima.

Sudeći po procjenama TV mreže MSNBC, Obama trenutno ima 1.954 glasova dok Clinton ima 1.783. Ostalo je još 86 delegata koji će biti izabrani u takmičenjima od države do države.