SAD
0

Caroline Kennedy će možda zamijeniti Hillary Clinton u Senatu

FENA
Caroline Kennedy (Foto: Reuters)
Caroline Kennedy (Foto: Reuters)
Caroline Kennedy, jedino živo dijete ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, mogla bi zamijeniti Hillary Clinton u Senatu kada senatorica New Yorka bude podnijela ostavku kako bi postala državna tajnica, objavili su u petak američki mediji.

Pozivajući se na izvore iz Demokratske stranke, televizija ABC News je objavila da je demokratski guverner države New York David Paterson kontaktiao Caroline Kennedy u vezi s tim i da je 51-godišnja advokatica njegovu molbu uzela u razmatranje.

Paterson je taj koji imenuje zamjenu za Hilary Clinton kada ona napusti mjesto u Senatu. Njen nasljednik, ili nasljednica, morat će da učestvuje na specijalnim izborima 2010. godine i ako bude izabran, zadržat će mjesto do općih izbora 2012.

Patersonov glasnogovornik je demantirao ove glasine i izjavio da "guverner nije još kontaktirao nijednog potencijalnog kandidata", objavio je ABC.

"Svi razgovori koji se odnose na taj izbor su privatni, a guverner neće komentirati spekulacije prije donošenja odluke", istakao je Errol Cockfield u saopćenju.

Caroline Kennedy nije objavila nijedno saopćenje nakon tih glasina, ali je jedan demokratski lider, koji je želio da ostane anoniman, u povjerenju kazao da je ona zainteresirana za Senat, objavljeno je na blogu Wall Street Journala.