Poziv na razgovor
78

Carles Puigdemont nije proglasio nezavisnost Katalonije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katalonski lider Carles Puigdemont nije proglasio nezavisnost Katalonije nego je umjesto toga pozvao na pregovore tokom naredna dva mjeseca. Puigdemont je nakon referenduma proglasio nezavisnost, ali je odluku odmah suspendovao kako bi omogućio razgovore. Španska vlada mu je dala rok danas do 10 sati da saopći svoju odluku, odnosno da proglasi nezavisnost Katalonije ili odustane.

Španski ministar pravosuđa Rafael Catala izjavio je da Puigdemontov odgovor na madridski rok nije validan. Prema njegovim riječima, Piugdemontovo pismo nije razjasnilo poziciju Katalonije niti objasnilo koje mjere njegova vlada planira poduzeti kako bi ispunila zahtjeve Madrida. Vjeruje se da će španska Vlada Puigdemontu dati rok do četvrtka da opozove sve izjave o nezavisnosti.

U pismu premijeru Marianu Rajoyju, Puigdemont je napisao da je njegova odluka o opozivu izjave kojom proglašava nezavisnost pokazala čvrstu volju Katalonije da pronađe rješenje.

"Naš glavni cilj u naredna dva mjeseca je postići dijalog. Nemojmo dozvoliti da se situacija pogorša. Siguran sam da uz dobru volju, prepoznavanje problema i suočavanje s njima možemo pronaći rješenje", poručio je Puigdemont zatraživši sastanak u što skorijem roku.

Katalonija je za nezavisnost glasala uprkos tome što je Ustavni sud referendum proglasio protuzakonitim, a vlasti tvrde da je nešto manje od 90 posto glasača podržalo nezavisnost. Međutim, odziv je bio samo 43 posto.