Svijet
0

Carla del Ponte u četvrtak u Beogradu

FENA
U Europskoj uniji postoji spremnost da Sporazum o suradnji i pridruživanju sa Srbijom bude parafiran, ali konačno potpisivanje ovisi o ocjeni glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji države s Haškim sudom, izjavio je u srijedu predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom.

"Izjave Carle del Ponte osciliraju, a ona bi htjela da o njoj ovisi i parafiranje i potpisivanje sporazuma", kazao je Ljajić za beogradski radio B92.

Del Ponte je, za razliku od pozitivne ocjene suradnje Srbije s Haškim sudom prije dva mjeseca, sada nezadovoljna zato što je očekivala da će dosad još netko od odbjeglih haških optuženika biti izručen i da će se do kraja godine i do kraja njezina mandata sva trojica optuženih, čije je uhićenje obveza Srbije, naći pred Haškim sudom, rekao je Ljajić.

Zasad, po Ljajićevim riječima, nema naznaka da bi netko mogao biti uhićen i izručen Haškom sudu, unatoč tomu što se "ulažu ozbiljni napori i čini sve što se može" u potrazi za bjeguncima.

"Nadležni su nedavno bili blizu uhićenja jednog od trojice haških bjegunaca, ali se on uspio skloniti na lokaciju koja nije dostupna srbijanskim tijelima sigurnosti", kazao je Ljajić, ne precizirajući je li riječ o Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću ili Stojanu Župljaninu. Dodao je kako je od nadležnih u Banjoj Luci dobio uvjeravanja da se radi na uhićenju Župljanina i da se očekuju rezultati.