Svijet
0

Carla del Ponte: Srbi su počinili najviše zločina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte čiji je mandat gotov nakon osam godina, izjavila je u intervjuu za njemački Presse-Agentur da bi malo toga promijenila kada bi se mogla vratiti u prošlost te da nema ništa protiv Srbije i njenog naroda, ali da je činjenično stanje kako su oni počinili najviše zločina.

"Istina je da su većina optuženika Haškog tribunala Srbi, ali za to postoji nekoliko razloga. Onaj najvažniji je činjeničan - Srbi su počinili najviše zločina", izjavila je Del Ponte u intervjuu.

Prema njenim riječima, Srbi su bili uključeni u gotovo sve sukobe koje Haški tribunal istražuje, a osim toga Srbi su kontrolisali najveći dio teritorije tokom rata. Također, najviše ratnih zločina i ubistava je počinjeno na teritoriju kojim su oni vladali, a kao primjer Del Ponte je navela Srebrenicu.

"Ovo nije moje mišljenje već činjenično iznošenje događaja koje mogu lično, a može i Haški tribunal, potvrditi dokazima", dodala je haška tužiteljica.

"Kao predstavnica svih žrtava, ja ne mogu odlučivati niti davati prednost u suđenju zločinima ili hvatanju zločinaca. Ne mogu izabrati kriminalno djelo i rješavati ga jer mislim da je važnije od drugih", kaže Del Ponte na komentare da je pridavala prednost određenim ratnim optuženicima i njihovim djelima.

Na pitanje o Slobodanu Miloševiću i dugotrajnosti suđenja, Del Ponte je izjavila kako on nikada nije trebao dobiti šansu da se sam brani.

"Pod normalnim okolnostima, Miloševićevo suđenje bi bilo gotovo za godinu, najviše godinu i pol, a ne četiri godine. Kada je riječ o Ratku Mladiću, nadam se da će Srbija shvatiti da je njegovo izručivanje ključno za njihov napredak", Del Ponte objašnjava.

Na pitanje zbog čega je nekoliko puta Radovan Karadžić uspio da se "izvuče" kada su ga policijske vlasti tražile te da li je on sklopio dogovor sa Washingotnom, Del Ponte nije željela komentarisati.

"Ne znam za takav dogovor, ali nekada mi se čini kao da je Haški tribunal jedini koji traži ratne optuženike", zaključila je haška tužiteljica.