|

Carla del Ponte: Ratko Mladić bit će uhapšen u decembru ili januaru

Carla del Ponte: Ratko Mladić bit će uhapšen u decembru ili januaru
0
F
FENA
3.12.2007. u 14:30
0
komentara
0

dijeljenja
Carla del Ponte: Ratko Mladić bit će uhapšen u decembru ili januaru
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte doputovala je u ponedjeljak u Beograd, gdje će se tokom dana sastati s najvišim srbijanskim dužnosnicima.
Odmah po dolasku, u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" glavna haška tužiteljica sastala se s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasimom Ljajićem, s kojim treba razgovarati o saradnji Srbije s tim sudom i pronalaženjem i uhićenjem preostalih haških bjegunaca.

Tokom dana, kako je najavljeno, Carla del Ponte će se sastati i s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem.

Snimateljima nije dozvoljeno snimanje susreta, a javnost će o razgovorima Del Ponte s državnim dužnosnicima biti obaviještena saopćenjima.

Uoči posjeta Beogradu Del Ponte je izjavila da očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen u decembru ili januaru iduće godine te da je u to sigurna 80 posto, s obzirom na to da se "Srbija nalazi na kraju pregovora da postane kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji" i da je "politički pritisak da Mladić bude izručen vrlo velik".

Osim Mladića, haško tužiteljstvo od Srbije traži izručenje još dvojice odbjeglih haških optuženika Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, čija ga je obitelj putem medija pozvala na predaju prije nekoliko dana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.