Svijet
0

Carla del Ponte nastavlja posjet Beogradu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) Carla del Ponte nastavila je u utorak posjet Beogradu sastankom s osobama koje su izravno zadužene za provođenje vladinog Akcijskog plana za suradnju s ICTY u beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine.

Najavljen je i njen susret s ministrom policije Draganom Jočićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem.

Prvi dan posjeta Carle del Ponte, kako prenose mediji, obilježila su štura priopćenja, posebice ono iz srbijanske vlade u kojem se kaže da je premijer Vojislav Koštunica izjavio da u Beogradu "postoje politička volja i odlučnost da se što prije u cijelosti okonča suradnja s ICTY" i da je to jedan od pet prioriteta vlade. Del Ponte je, prema priopćenju, rekla da je za Tribunal "nužna puna suradnja Srbije, s ciljem da se u što kraćem roku svi optuženi nađu u Haagu".

Kako saznaje beogradski radio B92, Carla del Ponte je tijekom razgovora u ponedjeljak uputila "manje pohvala srbijanskim dužnosnicima nego što su oni očekivali poslije uhićenja Zdravka Tolimira", a "razgovor je bio umjereno srdačan".

B92 također javlja da je haška tužiteljica odmah po ulasku u ured srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića na stol stavila plakat s imenima i fotografijama pet ostalih optuženih, rekavši da su svi oni, osim Vlastimira Đorđevića, na teritoriju Srbije.

Na pitanje što je tim potezom Carla del Ponte htjela pokazati, glasnogovornik tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić je u ponedjeljak kasno navečer za B92 je rekao da je "riječ o suštini kontakata i suradnje s Haškim tribunalom".

On je također izjavio da je ostalo pet bjegunaca, da postoje saznanja da je Đorđević u Rusiji i da Radovan Karadžić nije u Srbiji.

Carla del Ponte će se tijekom četverodnevnog boravka u Beogradu sastati i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.