Nezadovoljna
32

Carla Del Ponte napušta Istražnu komisiju za Siriju, za pet godina nije učinila ništa

FENA
Carla Del Ponte (Foto: EPA)
Carla Del Ponte (Foto: EPA)
Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte objavila je da napušta komisiju Ujedinjenih nacija (UN) koja istražuje kršenja ljudskih prava u Siriji jer "nije učinila apsolutno ništa".

Ona je bila članica Istražne komisije za Siriju skoro pet godina.

U sirijskom građanskom ratu ubijeno je više od 300.000 ljudi i raseljeni su milioni.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, postala je poznata kao tužiteljica za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

"Nezadovoljna sam, odustajem od ovoga. Napisala sam, pismo s ostavkom i poslat ću ga u narednih nekoliko dana", izjavila je Del Ponte u intervjuu za švicarske novine Block.

Dodala je da su svi u Siriji na pogrešnoj strani.

"Asadove vladine snage počinile su užasne zločine protiv čovječnosti i koristile su hemijsko oružje. A opoziciju sada čine ekstremisti i teroristi", kazala je.

Ona je kasnije izjavila na panel diskusiji na Filmskom festivalu u Locarnu: "Napuštam tu komisiju, koja ne uživa ničiju političku podršku".

"Nemam ovlasti sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ništa. Nema pravde za Siriju", izjavila je Derl Ponte.

Zadatak komisije je da istražuje kršenja ljudskih prava i ratne zločine u Siriji od izbijanja sukoba u martu 2011.

Komisija je objavila desetke izvještaja, ali njenim istražiteljima nikada nije bio omogućen pristup Siriji, koji su se umjesto rada na terenu oslanjali na razgovore, fotografije, medicinske izvještaje i ostale dokumente.

Del Ponte tvrdi da nikada nije istražila takve ratne zločine kao u Siriji, navodeći da oni nisu imali takvu težinu u Ruandi ili u bivšoj Jugoslaviji.

Ona i ostali članovi komisije u više navrata su pozivali Vijeće sigurnosti da proslijedi kršenje ljudskih prava u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu.

Komisija se u saopćenju zahvalila Del Ponte na doprinosu njenom radu i zbog "njenih ličnih napora i intervencija kako bi se zadovoljila pravda".

Ona joj je poželjela sve najbolje "u njenom budućem radu, posebno kao neumornom zagovorniku za određivanje odgovornosti i za privođenje pravdi počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", prenosi BBC.