Svijet
0

Carla del Ponte dolazi u četverodnevnu posjetu Beogradu

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte stiže danas u radnu posjetu Beogradu tokom koje će s državnim vrhom Srbije razmotriti napredak u saradnji.

Kako je najavila njena predstavnica Olga Kavran, Del Ponte će se tokom četverodnevnog boravka u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, "kao i mnogim drugim članovima Vlade i predstavnicima službi koje se na opertivnom nivou bave pitanjima saradnje s Tribunalom".

Po riječima Kavranove, glavna tužiteljica "pozdravlja izrečenu spremnost vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da ispune svoje međunarodne obaveze kako bi Srbija krenula naprijed". Ona je izrazila nadu da će "njena posjeta Beogradu biti svrsishodna i da će pokazati da je ova izrečena spremnost potvrđena konkretnim potezima i rezultatima".

"Tužilaštvo je spremno da sarađuje s novoizabranom Vladom u njenim naporima da ostvari punu saradnju s Tribunalom, koja uključuje i hapšenje i prebacivanje Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostalih bjegunaca", naznačila je predstavnica Del Ponteove.

Upitana o najavama EU da će uskoro obnoviti pregovore o pridruživanju sa Srbijom, ona je odgovorila da će Del Ponte procjenu o saradnji Beograda s Tribunalom donijeti poslije povratka iz Srbije.

Komesar za proširenje EU Olli Rehn izjavio je da će termin obnove pregovora odrediti pošto ga Del Ponte obavijesti o nivou saradnje Srbije. Del Ponte je prošle sedmice pozdravila hapšenje generala u penziji Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira i izrazila nadu da će uskoro biti uhapšena i još dvojica uhapšenih za genocid u Srebrenici - bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Glavna tužiteljica insistira i da vlasti Srbije učine sve što mogu da uhapse Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Vlastimira Djorđevića, za koga i sama vjeruje da se skriva u Rusiji. Poslije posjete Beogradu, Del Ponte će sredinom juna posljednji put Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvještaj o radu Tužilaštva, budući da u septembru odlazi s dužnosti poslije isteka drugog četverogodišnjeg mandata.