Svijet
0

Carla Del Ponte 25. oktobra u Beogradu

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dolazi u posjetu Beogradu 25. oktobra i sedam dana do njenog dolaska dovoljno je da Srbija pokaže političku volju za saradnjom s Haškim sudom, ali ne i da se locira i uhapsi odbjegli haški optuženik Ratko Mladić, izjavio je u petak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić.

"Čuda su moguća, ali u ovom slučaju ne vjerujem u čuda. Ako kažem da Ratko Mladić nije u Srbiji, morao bih kazati gdje je. Ako kažem da jest u Srbiji, nitko u ovom trenutku nema informacije o tome nalazi li se on u Srbiji", kazao je Ljajić novinarima, dodajući da je 60 posto kapaciteta civilnih i vojnih službi, kao i državnih tijela, posvećeno pitanju okončanja suradnje s Haškim sudom.

"Ne možete nikad predvidjeti kada će i hoće li biti rezultata. Iskustvo nas uči da moramo biti oprezni u davanju izjava i obećanja", kazao je Ljajić, dodavši da se u Bruxellesu - gdje je prije nekoliko dana razgovarao s europskim dužnosnicima, zajedno s tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem i ministrom pravosuđa Dušanom Petrovićem - moglo čuti da su upravo ranija neispunjena obećanja bila "razlogom nepovjerenja" u vlasti u Srbiji.

Raspisivanje novčane nagrade za informacije koje bi mogle dovesti do lociranja haških optuženika, milijun eura za Ratka Mladića i po 250 tisuća eura za Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, u Bruxellesu je primljeno kao "demonstracija jasne političke volje i odlučnosti da obveze prema Haškom sudu budu ispunjene", kazao je Ljajić. Dodao je da je proteklih mjeseci u Srbiji, uz ostale mjere, pretreseno oko 160 civilnih i vojnih objekata, kao i privatnih stanova za koje se sumnjalo da bi mogli biti utočište odbjeglih haških optuženika, ali da niti jedna od tih akcija nije dala rezultate.

Ljajić je dodao i da od Carle del Ponte, koja 25. listopada dolazi u dvodnevni posjet Beogradu, očekuje izvješće o suradnji Srbije s Haškim sudom "pozitivniji od prethodnog", te potom i parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje Srbije i Europske unije (EU).

"Očekujem da će izvješće biti pozitivnije od prethodnog i da ćemo parafirati Sporazum i tako imati dovoljno vremena da do kraja godine uvjerimo dužnosnike u Bruxellesu i Haški sud u svoje namjere", kazao je Ljajić novinarima.

Nakon posjeta Beogradu, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte će izvješće o suradnji Srbije s Haškim sudom podnijeti europskom povjereniku za proširenje Europske unije Oliju Rehnu, koji bi potom trebao odlučiti hoće li biti parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.