Švedska
1

Carl Bildt osumnjičen da je radio za Rusiju, počinje istraga

FENA
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt osumnjičen je da je djelovao u korist Rusije u vezi nekretnine blizu Stockholma.

Zahtjev je parlamentarnoj komisiji podnijela opoziciona stranka Zelenih, koja optužuje Bildta da je pogodovao ruskoj strani u prodaji zgrade u ruskom vlasništvu.

Arbitražni sud u Stockholmu presudio je u korist njemačkog poslovnog čovjeka Franza Sedelmayera, kojem je ruska država oduzela poduzeće u Sankt Peterburgu 90-ih godina, i odredio obeštećenje od 3,6 miliona eura uvećanih za sudske troškove.

Rusija je odbila obeštetiti Sedelmayera, pa je Agencija za rješavanje sporova naredila prodaju zgrade u vlasništvu Rusije kako bi se namirio dug.

No Bildt je 27. jula potpisao jedno od tri pisma, kojima ministarstvo vanjskih poslova upozorava Agenciju da bi prodaja mogla naštetiti švedsko-ruskim odnosima.

Prodaja zgrade najavljena je za 7. septembar, a parlamentarna komisija proučit će zahtjev u proljeće 2013. godine. Bude li proglašen krivim, Bildt će imati neugodnosti, ali ne i službenih posljedica.