|

Carl Bildt: EU je opstala uprkos najavama o njenom raspadu

Carl Bildt: EU je opstala uprkos najavama o njenom raspadu
0
A
Anadolija
5.1.2013. u 16:44
0
komentara
0

dijeljenja
Carl Bildt: EU je opstala uprkos najavama o njenom raspadu Foto: Anadolija
U obraćanju na otvorenju 5. konferencije turskih ambasadora koja se odvija u Izmiru, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt izjavio je da je Evropska unija opstala i pored tvrdnji da će se raspasti.
“Neki su govorili da će Grčka bankrotirati, euro nestati i da će Evropska unija postati dio historije. Ali ništa od toga se nije desilo. Oni koji su to proricali, danas šute”, kazao je Bildt.

Izjavio je da je Evropa kroz historiju naučila da samo zajedničkim naporima može napredovati.

“I, zaista, činimo ozbiljne napore da napredujemo. Zato sada dodatno želimo povećati nivo ekonomske integracije u EU. Od 10 najkonkurentnijih ekonomija u svijetu, šest su evropske. Nivo naše trgovinske razmjene sa svijetom nije ugrožen”, istakao je Bildt.

Napomenuo je da je proces globalizacije, koji utječe na stotine miliona ljudi širom svijeta, pomogao srednjoj klasi da ostvari vrtoglavi napredak.

“Proces globalizacije je pomogao srednjoj klasi građana širom svijeta da napreduju. Sada u svijetu živi oko sedam milijardi ljudi, a već sredinom ovog vijeka taj broj će dostići devet milijardi. Stoga, samo zajedničkim naporima možemo ostvariti napredak u globaliziranom svijetu”, kazao je ministar vanjskih poslova Švedske.

Bildt je upozorio da se u Siriji dešava veliko krvoproliće te dodao da se ono mora zaustaviti što prije kako bi se spriječilo dalje stradanje civila.

“Ono što se dešava u Siriji je mnogo teže od onog što se godinama prije desilo na Kosovu, u Alžiru itd. Što sukobi u Siriji budu duže trajali, bit će mnogo teže postići stabilnu državu”, izjavio je Bildt.

Na kraju je kazao da i pored određenih protivljenja u Evropi, značajan dio EU-a podržava članstvo Turske.

“Važno je da imamo zajedničku viziju. Dolazim iz zemlje koja snažno podržava članstvo Turske u EU-u. Zato je vrlo bitno da Turska ubrza proces evropskih reformi. Obje strane imaju svoje obaveze koje moraju ispuniti”, istakao je Bildt u obraćanju na Konferenciji ambasadora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.