Japan
0

Car i carica će posjetiti evakuisano stanovništvo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski car Akihito i carica Michiko posjetiće u petak prefakturu Saitama kako bi izrazili saučešće stanovništvu evakuisanom zbog nuklearne krize, a takođe će posjetiti oblasti pogođene potresom i cunamijem na sjeveru zemlje, saopćila je carska kancelarija.

Carski par će posjetiti srednju školu u gradu Kazo u Saitami, sjeverno od Tokija, gdje je oko 1.200 evakuisanih iz prefaktura Futube i Fukushime pronašlo utočište još od kraja marta, prenosi Kyodo.

Car i carica su vidno potrešeni zbog katastrofe koja je zadesila Japan 11. marta u potresu i cunamiju i saosjećaju u bolu i patnji ovih napaćenih ljudi i razrušenih oblasti, navodi agencija.

Carski par hoće da posjeti potresom pogođene oblasti i da lično ohrabri stanovništvo , ali ne žele da svojom posjetom izazovu bilo kakve neprijatnosti lokalnom stanovništvu, ističe se u saopćenju.

Oni su 30. marta posjetili evakuisano stanovništvo iz oblasti oštećene nuklearne elektrane koje je smješteno u tokijskom Adachi Vardu, kako bi izjavili saučešće za poginule.

U četvrtak su princ Akishino, drugi sin cara Akihita, sa suprugom princezom Kiko posjetili prostorije velikog izložbenog centra u Tokiju gdje je smješteno oko 140 evakuisanih građana.