Britanski ministar
94

Cameron: Napadi na teretne brodove u Crvenom moru moraju prestati

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Napadi na teretne brodove u brodskim saobraćajnicama Crvenog mora moraju se zaustaviti inače će biti poduzete međunarodne akcije, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Nedavni napadi jemenskih Huta koje podržava Iran izazvali su međunarodnu osudu, a Britanija, Sjedinjene Američke Države i drugi su u srijedu objavili zajedničko saopćenje u kojem upozoravaju da će biti posljedica za svaki daljnji napad.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, uključujući glavni grad, od oktobra napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru. Kažu da brodovi imaju veze s Izraelom ili plove prema Izraelu i da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

"Ovo je protuzakonito. To nema veze sa Gazom, nema veze sa Izraelom. Ovdje se radi o slobodi plovidbe. Ovdje se radi o sposobnosti brodova da nose svoj teret", rekao je on novinarima tokom posjete na Kosovu.

Dodao je da će svjetska ekonomija patiti ako brodovi budu i dalje napadani na nezakonit i neprihvatljiv način.

"I ovi napadi se moraju zaustaviti ili će se poduzeti akcije", kazao je Cameron.

Odgovarajući na pitanje, Cameron je odbio da precizira koju će akciju Britanija poduzeti ili da li će poslati više mornaričkih brodova u regiju. Ministar odbrane Grant Shapps je ranije rekao da je Britanija spremna poduzeti "direktnu akciju".