Svijet
5

Cameron i Abbott kazali Putinu da se prestane ponašati kao agresor

FENA
David Cameron (Foto: EPA)
David Cameron (Foto: EPA)
Britanski premijer David Cameron zatražio je u petak od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane napadati Ukrajinu a australski premijer Tonny Abbott je optužio Putina da želi obnoviti "izgubljenu carističku slavu".

Ove riječi su izrečene dan uoči dolaska ruskog predsjednika na samit G20 koji se u subotu i nedjelju održava u Brisbaneu, na istoku Australije, u trenutku kada zapadne zemlje prijete novim sankcijama Moskvi zbog ukrajinskog sukoba.

"Ako Rusija usvoji pozitivan pristup slobodi i odgovornosti Ukrajine, sankcije bi mogle biti povučene. To je tako jednostavno", naglasio je Cameron.

Britanski premijer je kazao da je Rusija "velika država koja napada manje države u Evropi". Australski premijer Tonny Abbott je zatražio od Putina da prizna krivicu za rušenje aviona MH17 Malaysia Airlinesa u julu, u zoni koju kontroliraju proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, u kojem je bilo 298 mrtvih, među njima i Australaca.

Kritizirajući povećanje globalnih vojnih aktivnosti Moskve, Abbott je kazao da Rusija pokazuje svoju moć kako to već dugo nije činila, navodeći pojavljivanje brodova ruske mornarice ove sedmice sjeverno od australskih obala, prije početka samita G20.