Svijet
0

Cameron: Džihadisti hoće da napadnu Veliku Britaniju

FENA
David Cameron je naglasio u srijedu da Velika Britanija neće tolerirati da pobunjeni džihadisti stvaraju "ekstremistički islamistički režim" u Iraku, koji planiraju također, kako je rekao, da izvrše napad u Velikoj Britaniji.

"Ne odobravam mišljenje onih koji smatraju da situacija nema ništa s nama i da nas stvaranje ekstremnog islamističkog režima u Iraku neće ugroziti. Ljudi koji pripadaju tom režimu, osim što hoće da osvoje teritorije, planiraju također da nas napadnu ovdje u Velikoj Britaniji", izjavio je premijer pred parlamentom za vrijeme sedmične sjednice tipa pitanja-odgovori.

David Cameron je dodao da je sada "veća prijetnja od britanskih džihadista koji se vraćaju u zemlju iz Sirije i Iraka da izvrše terorističke napade nego od onih koji se vraćaju iz regije Afganistana i Pakistana".

"Zakonom ćemo učiniti nelegalnim planiranje terorističkih napada u inozemstvu. Već smo uhapsili ljude na granici, oduzeli pasoše", kazao je on.

"Procjenjuje se da ima oko 400 Britanaca koji se bore u redovima islamske države Iraka i Levanta (ISIL)", kazao je David Cameron koji treba da sazove u toku dana Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se procijenila situacija.

"Dobar odgovor je da ostanemo pragmatični, strpljivi i inteligentni. Prioritet je osigurati da ove vlade okupiraju politički prostor na štetu esktremista", naglasio je premijer koji isključuje vojnu intervenciju u Iraku.