Poslan zahtjev za promjenu imena
13

Calderon: Želimo promijeniti ime države i zvati se Meksiko

Klix.ba
Felipe Calderon (Foto: AFP)
Felipe Calderon (Foto: AFP)
Felipe Calderon, predsjednik Meksika, je poslao zahtjev Kongresu kojim traži promjenu imena svoje zemlje.

Trenutno ime, Sjedinjene Meksičke Države (Estados Unidos Mexicanos), je uvedeno 1824. godine, kada se za Sjedinjene Američke Države smatralo da su uzor demokratije i slobode koji treba slijediti. Calderon ime želi promijeniti u samo Meksiko, jer je zemlja pod tim imenom poznata širom svijeta.

Calderon, koji napušta ured 1. decembra, je rekao da Meksiko više ne treba kopirati nijednu stranu silu.

"Ime naše zemlje više ne treba biti kopija imena drugih nacija. Oprostite na mom izražavanju, ali ime Meksika je Meksiko", rekao je Calderon.

Ime Sjedinjene Meksičke Države je zemlji dato nakon završetka španske okupacije i dobijanja samostalnosti. To ime se skoro uvijek koristi na dokumentima, novcu i drugim bitnim materijalima.

Calderon je prvi put promjenu imena predložio kao kongresmen 2003. godine, ali njegov prijedlog tada nije imao dovoljno glasova.

Ovu konstitutivnu reformu koju predlaže Calderon moraju prvo odobriti Kongres i većina od 31 zakonodavstva država koje čine Meksiko, prenosi BBC.

Mnogi ovaj pokušaj promjene imena vide kao simboličnu gestu zbog činjenice da se mandat Felipea Calderona završava za sedam dana.