Opasan sindrom
0

Čak 450.000 Amerikanaca razvilo alergiju na meso zbog uboda krpelja

F. H.
Foto: WIkimedia
Foto: WIkimedia
Stopa Amerikanaca koji razvijaju rijetku alergiju na meso od uboda krpelja raste, kažu istraživači, i možda je već pogodila čak 450.000 ljudi.

Novi podaci koje je u četvrtak objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma. Alergija izaziva reakciju koja može biti opasna po život na nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda.

Američki naučnici pronašli su alfa-gal u slini krpelja usamljene zvijezde. Krpelj se prepoznaje po bijeloj mrlji na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim dijelovima SAD-a. No stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promjena njihov raspon širi.

Od ugriza usamljene zvijezde, službenog naziva Amblyomma americanum, koji sišu krv, osoba se može razboljeti ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobivene od sisavaca.

Na popisu opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, kunić, janjetina, divljač, želatina, mlijeko, neki mliječni proizvodi i neki lijekovi.

Simptomi slabo shvaćenog sindroma uključuju grčeve u želucu, proljev, osip i otežano disanje koji bi mogli izazvati smrtonosnu anafilaksiju. Zbog toga koliko tijelo sporo probavlja meso, može biti vrlo teško uočiti simptome.

Više od 110.000 slučajeva otkriveno je od 2010. godine, kaže CDC. Od 2017. do 2021. broj slučajeva porastao je za oko 15 000 godišnje.

Zbog toga koliko ga je teško dijagnosticirati, CDC kaže da je ukupno do 450 000 Amerikanaca moglo razviti alergije na meso zbog alfa-gala.

Prošlogodišnja anketa od 1.500 liječnika i zdravstvenih radnika pokazala je da 42% njih nikada nije čulo za alpha-gal.

U anketi, koju je također objavio CDC u četvrtak, otprilike jedna trećina grupe rekla je da "nisu previše sigurni" u svoju sposobnost identificiranja bolesti. Samo 5% je reklo da su "vrlo sigurni" u svoje sposobnosti.

Sindrom je otkriven tek 2008. slučajno nakon što su američki istraživači pronašli neočekivane rezultate testirajući lijek koji se koristi za liječenje raka.

Ixodes holocyclus - poznat i kao paralizni krpelj - također je uzrokovao slične alergije na meso u regiji Sydney u Australiji.

Bijela mrlja na krpelju lone star olakšava njegovu identifikaciju

Stručnjaci upozoravaju ljude da se na otvorenom pokriju i da redovito provjeravaju svoje tijelo zbog uboda krpelja. Ugrizi krpelja mogu uzrokovati nekoliko opasnih bolesti - poput lajmske bolesti - i najčešći su tijekom toplijih mjeseci.

CDC savjetuje ljudima koji su na otvorenom da koriste sredstva protiv insekata, poput onih koja sadrže DEET, ili da prethodno tretiraju odjeću hemikalijom koja se zove permetrin.