Zločini u Gazi
39

Čak 130 parlamentaraca traži od Vlade Velike Britanije da zabrani izvoz oružja u Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Parlamentarni pritisak raste na vladu Velike Britanije da zabrani prodaju oružja Izraelu, usred znakova da Izrael namjerava ignorisati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a donesenu ove sedmice kojom se sve strane pozivaju da se obavežu na prekid vatre.

U pismu koje je potpisalo više od 130 parlamentaraca ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu, ističu se akcije koje su poduzele druge zemlje, a nedavno Kanada, koja je prošle sedmice objavila da će zaustaviti sav izvoz oružja u Izrael.

Ministri se već suočavaju s pozivima ministra vanjskih poslova u sjeni Davida Lammyja da objave pravni savjet ministrima o tome postoji li ozbiljan rizik da Izrael krši međunarodno humanitarno pravo, nešto što bi inače izazvalo obustavu prodaje oružja u Velikoj Britaniji.

Pismo, koje je koordinirala laburistička zastupnica Zarah Sultana, potpisalo je 107 poslanika i 27 kolega, uključujući bivšeg ministra rada za Bliski istok Petera Haina, lidera Škotske nacionalne stranke iz Westminstera, Stephena Flynna, bivšeg ministra Jess Phillipsa, bivšeg lidera laburista Jeremy Corbyn i konzervativaca Nosheena Mobarik.

Među ostalim potpisnicima su bivši stalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova John Kerr i bivša ministrica rada Tessa Blackstone. Poziv je podržalo ukupno 46 poslanika Laburista i skoro cijela parlamentarna stranka SNP-a.

U pismu se tvrdi da je "uobičajeno poslovanje" za izvoz oružja iz Velike Britanije u Izrael "potpuno neprihvatljivo". U njemu se navodi da se oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji koristi u Gazi, ističući nedavnu istragu UN-a koja je otkrila da je borbeni avion F-16 napravljen od britanskih dijelova vjerovatno odgovoran za bombardovanje britanskih ljekara u Gazi.

U dvije prethodne eskalacije sukoba u Gazi, navodi se u pismu, vlade Velike Britanije obustavile su prodaju oružja Izraelu. "Danas je", kaže se u pismu, "razmjere nasilja koje je počinila izraelska vojska mnogo smrtonosnije, ali vlada Velike Britanije nije reagovala".

Pismo dolazi nakon iznenadnog glasanja Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak za rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, zahtjev koji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu čvrsto odbacio, koji je otkazao planiranu posjetu izraelske delegacije Washingtonu kao odgovor na suzdržanost SAD-a o rezoluciji. Napadi na Rafah su nastavljeni.

SAD su rekli da je rezolucija neobavezujuća, ali Velika Britanija ne dijeli to tumačenje.

Cameron je pojačao kritiku Izraela posljednjih sedmica, ali ministri kažu da je odluka o prodaji oružja složena pravna presuda koja uzima u obzir niz faktora, uključujući napore Izraela da smanji civilne žrtve. Neke od kritika ministra vanjskih poslova su implicitno sugerirale da Izrael jer okupacijska sila ne poštuje svoju dužnost prema međunarodnom pravu da opskrbljuje palestinske civile hranom i vodom.

Sve veći broj organizacija za ljudska prava i humanitarne organizacije također poziva na suspenziju dozvola za oružje, uključujući Oxfam, Save the Children, Christian Aid, Amnesty International i Islamic Relief.

"S obzirom da izraelska vlada sada naizgled zanemaruje rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre, ona ponovo krši međunarodno pravo i čini nemogućim ignorisanje slučaja za prekid prodaje oružja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora konačno podržati prava palestinskog naroda, poslušati ovaj poziv 130 višestranačkih parlamentaraca i odmah prekinuti prodaju oružja Izraelu", kazala je Sultan.

Odvojeno, traži se zahtjev za sudsko preispitivanje zbog odluke Velike Britanije da obustavi svoje finansiranje Unrwa, UN-ove agencije za palestinske izbjeglice. Izazov je pokrenula advokatska firma Bindmans u ime britansko-palestinskog muškarca u pokušaju da zaštiti njegovu porodicu, izbjeglice registrirane u Unrwa.

U pravnom prigovoru se navodi da je odluka o suspenziji donesena nelogično i bez dužnog razmatranja dokaza, međunarodnih obaveza ili okvira za donošenje odluka Foreign Office-a.

Velika Britanija je obustavila finansiranje nakon navoda da je desetak osoblja Unrwa učestvovalo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Ministri kažu da čekaju dva nezavisna izvještaja prije nego što donesu odluku o vraćanju finansiranja. Mnoge druge zemlje, uključujući Australiju i Kanadu, već su nastavile sa finansiranjem.