Bruxelles
0

Buzek zagovornik korištenja Facebooka i Twittera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek postavio je sebi zadatak da njegova institucija postane dostupnija na internetu te da oživi zastupničke rasprave u inače uspavanom Parlamentu, pišu u srijedu evropski mediji.

U dobi od 69 godina, Buzek je sve samo ne tipični djedica koji uživa u penziji. Ne samo da je prvi predsjednik neke evropske institucije iz istočne Evrope, nego je i velik zagovornik korištenja novih medija kako bi se evropskim građanima približilo politički život u Bruxellesu i Strasbourgu.

Bivši poljski premijer, Buzek, na Facebooku ima više prijatelja od sadašnjeg premijera Donalda Tuska. Premda svoj "wall" ne popunjava sam, i tek treba otkriti Twitter, korisnici interneta kao i zastupnici EP-a pozdravljaju njegov pristup.

U svom inauguralnom govoru u utorak, Buzek je govorio o potrebi "većeg korištenja novih tehnologija" kako bi se osigurala politička debata širom EU-a.

  • Građani moraju znati kome daju svoje glasove u evropskom kontekstu, rekao je, obećavši da će osigurati pristup praćenju rada cijelog Parlamenta a ne samo plenarnih sjednica.

On nadzire i donošenje novih propisa koji bi trebali oživjeti rasprave u Evropskom parlamentu, a dopustio je i zastupnicima da iznose komentare odmah nakon njegova govora.

Poljski političar planira također "osnažiti parlamentarni nadzor" rada Evropske komisije te povećati njezinu "odgovornost" pred EP-om, prenosi u srijedu Hina.