Olli Rehn
0

"Butmirski proces posljednja šansa BiH za Evropu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sadašnjoj generaciji političkih vođa Bosne i Hercegovine "butmirski proces" je posljednja šansa da zemlju dovedu na evropski put, što je želja njenih građana, poručio je u petak komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn.
  • Zastoj u BiH je samoizazvan i on vuče državu nazad, zbog čega bi mogla da trajno zaostane iza drugih država regiona kada su u pitanju evroatlantske integracije, ocijenio je Rehn u tekstu objavljenom u listu "European Voice", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ističući da EU mora da nastavi "politčko deminiranje Balkana", pri čemu je BiH za sada najveći problem, Rehn je izrazio nadu da će se bosanski lideri "natjerati" na kompromis koji bi zemlji osigurao napredak.

BiH i misija EUFOR bit će glavne teme sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane država članica EU u Bruxellesu, zakazanog za početak sljedeće sedmice, najavio je Carl Bildt, šef diplomatije Švedske koja trenutno predsjedava EU-om.

On će učesnike sastanka obavjestiti i o napretku „butmirskog procesa“.

Razgovori u Butmiru, kod Sarajeva, vođeni su u dva navrata između lidera parlamentarnih stranaka BiH i predstavnika Evropske unije i SAD-a o takozvanom "butmirskom paketu" da bi se postigao politički sporazum o ustavnim promjenama prije sastanka Vijeća za provođenje mira 18. novembra u Sarajevu.

Teme tih razgovora su bila pitanja koja se tiču nadležnosti BiH, odnosno o članu 3. paketa Ustavnih promjena koje su ponudili međunarodni posrednici - predstavnici SAD-a i Evropska unija. Razgovori su završeni bez dogovora.

Zamenik američkog državnog tajnika James Steinberg i Carl Bildt mogli bi ponovo posjetiti BiH tokom mjeseca, što su najavili prilikom prethodnog boravka u Sarajevu u oktobru.