Svijet
0

Bushova izjava o Kosovu vodi u nove napetosti između SAD-a i Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeća međunarodna tema u većini londonskih dnevnika u ponedjeljak je posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Albaniji i njegov "oštriji stav prema rješenju statusa Kosova".

Konzervativni The Times se u uredničkom komentaru osvrće na posjetu Busha Albaniji navodeći da su mnogima nejasni razlozi za završetak evropske turneje američkog predsjednika baš u toj balkanskoj zemlji bili prije svega praktične prirode.

Ne samo da je ona jedno od mjesta za sigurne razgovore o budućnosti Balkana, smatra Times, već i muslimanska zemlja koja je istovremeno američki saveznik, čime podsjeća svijet na činjenicu da islam nije monolitna religija.

Navodeći vojne intervencije u kojima su posljednjih godina sudjelovale američke snage, uključujući one u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, Times primjećuje da je američko vojno angažiranje gotovo uvijek na strani ugrožene muslimanske manjine ili u pretežno muslimanskim zemljama kojima u velikom broju slučajeva donosi stabilnost.

Bushova posjeta Tirani, smatra list, organizirana je s ciljem da podsjeti svijet kako je Zapad, pa s njim i Albanija, "na pravoj strani".

Financial Times ocjenjuje da najnovija izjava predsjednika Busha o Kosovu vodi u nove napetosti između SAD-a i Rusije te ocjenjuje da u Washingtonu raste nestrpljenje zbog sporosti UN-a da omogući nezavisnost južne srbijanske pokrajine.

List ocjenjuje da je Bushova izjava uvod u oštriji stav Washingtona prema Kosovu, a najavljuje i susret ruskoga i američkog predsjednika sljedećeg mjeseca u američkoj državi Mejn, na kojem bi ono trebalo da bude jedna od tema.

Liberalni The Independent u sličnom tonu navodi da je strpljenje kosovskih političara i albanskog stanovništva u pokrajini na izmaku te kako postoji opasnost od jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine s obzirom da većinsku vlast u njoj drže Albanci.

The Guardian istvoremeno navodi da se u "posljednji čin drame o raspadu SFRJ", kako ovaj list naziva kosovski problem, prošle sedmice umiješao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je predložio šestomjesečni nastavak pregovora o budućnosti pokrajine.