{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bushova administracija traži od Kongresa 10,6 milijardi dolara za Afganistan

F
26.1.2007. u 10:33
0
0
Bushova administracija traži od Kongresa 10,6 milijardi dolara za Afganistan
0
Bushova administracija traži od Kongresa 10,6 milijardi dolara za Afganistan
Američka vlada saopćila je kako namjerava da pojača vojno prisustvo u Afganistanu i da od Kongresa zatraži značajno povećanje finansijske pomoći toj zemlji.
Prema riječima državnog sekretara Condoleeze Rice, Bushova administracija namjerava da u naredne dvije godine za Afganistan izdvoji dodatnih 10,6 milijardi dolara koje bi bile utrošene na obuku afganistanske vojske i policije kao i na ekonomski razvoj.

Rice je to rekla u Briselu gdje u petak s ministrima vanjskih poslova zemalja Evropske unije i NATO-a razgovara o prilikama u Afganistanu.

Prethodno je američko ministarstvo odbrane saopćlo da će oko 3.000 američkih vojnika u Avganistanu ostati četiri mjeseca duže nego što je bilo predviđeno.

Zvaničnici u Washingtonu su ove mjere objavili u iščekivanju proljetne ofanzive talibana, militantnog islamističkog pokreta koji je u Afganistanu bio na vlasti do američke vojne intervencije pokrenute nakon napada u New Yorku i Wašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Talibani su tokom prošle godine pojačali napade, posebno na jugu zemlje gdje su nanijeli značajne gubitke snagama NATO-a.

BBC-jev izvještač sa sastanka u Briselu javlja da su Amerikanci istinski zabrinuti kako bi situacija u Afganistanu mogla da se pogorša ukoliko ne dođe do većeg angažovanja međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, Washington želi da saveznicima u NATO-u pokaže kako ne namjerava da zapostavi Afganistan uprkos problemima s kojima se suočava u Iraku.

Očekuje se da će Condoleeza Rice u Briselu od drugih članica NATO-a zahtijevati da se više angažuju na stabilizaciji Afganistana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: