Svijet
0

Bushova administracija traži od Kongresa 10,6 milijardi dolara za Afganistan

FENA
Američka vlada saopćila je kako namjerava da pojača vojno prisustvo u Afganistanu i da od Kongresa zatraži značajno povećanje finansijske pomoći toj zemlji.

Prema riječima državnog sekretara Condoleeze Rice, Bushova administracija namjerava da u naredne dvije godine za Afganistan izdvoji dodatnih 10,6 milijardi dolara koje bi bile utrošene na obuku afganistanske vojske i policije kao i na ekonomski razvoj.

Rice je to rekla u Briselu gdje u petak s ministrima vanjskih poslova zemalja Evropske unije i NATO-a razgovara o prilikama u Afganistanu.

Prethodno je američko ministarstvo odbrane saopćlo da će oko 3.000 američkih vojnika u Avganistanu ostati četiri mjeseca duže nego što je bilo predviđeno.

Zvaničnici u Washingtonu su ove mjere objavili u iščekivanju proljetne ofanzive talibana, militantnog islamističkog pokreta koji je u Afganistanu bio na vlasti do američke vojne intervencije pokrenute nakon napada u New Yorku i Wašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Talibani su tokom prošle godine pojačali napade, posebno na jugu zemlje gdje su nanijeli značajne gubitke snagama NATO-a.

BBC-jev izvještač sa sastanka u Briselu javlja da su Amerikanci istinski zabrinuti kako bi situacija u Afganistanu mogla da se pogorša ukoliko ne dođe do većeg angažovanja međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, Washington želi da saveznicima u NATO-u pokaže kako ne namjerava da zapostavi Afganistan uprkos problemima s kojima se suočava u Iraku.

Očekuje se da će Condoleeza Rice u Briselu od drugih članica NATO-a zahtijevati da se više angažuju na stabilizaciji Afganistana.