Svijet
0

Bush završio dvodnevnu posjetu Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush završio je dvodnevnu radnu posjetu crnomorskom ljetovalištu Soči, gdje se posljednji put susreo s Vladimirom Putinom kao s predsjednikom Rusije, a prvi put s vicepremijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom nakon njegovog izbora za budućeg ruskog predsjednika.

Putin će poslije dva uzastopna četverogodišnja mandata Medvedevu dužnost predati 7. maja, a Bush je na položaju predsjednika SAD-a do januara 2009. godine.

Dva čelnika SAD-a i Rusije do sada su se osobno susrela 23 puta tokom bilateralnih susreta i na multilateralnim forumima.

S Medvedevom se Bush do sada susretao više puta, budući da je izabrani ruski predsjednik kao zamjenik šefa Putinove administracije i član ruske delegacije učestvovao na ranijim susretima Busha i Putina.

U februaru 2002. godine Medvedev se kao rukovodilac predsjedničke administracije susreo s Bushom u Washingtonu, a poslije izbora Medvedeva za predsjednika razgovarali su telefonski kada mu je Bush čestitao na izboru.

U nedjelju je dogovoren bilateralni sastanak Busha i Medvedeva u julu ove godine u Japanu, na samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8).

S Bushom je u Sočiju boravila delegacija od 700 ljudi, među kojima i državna tajnica Condoleezza Rice i pomoćnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

Razgovori Busha s aktuelnim i budućim šefom ruske države počeli su u subotu navečer tokom neformalne večere i nastavljeni su u nedjelju tokom zvaničnog razgovora, nakon čega su se Putin i Bush obratili novinarima.

U Sočiju je boravila i supruga američkog predsjednika Laura, koja je imala vlastiti program, ali bez Ljudmile Putin, koja je, prema objašnjenju iz Kremlja, prenosi Tanjug, prije nego što su Bushovi pozitivno odgovorili na poziv dogovorila putovanje u Jerevan na susret sa suprugom jermenskog predsjednika Belom Kočarjan.