{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush zatražio izradu regulative za smanjenje emisije plinova

F
15.5.2007. u 11:40
0
0
Bush zatražio izradu regulative za smanjenje emisije plinova
0
Bush zatražio izradu regulative za smanjenje emisije plinova
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je objavio kako je zatražio od ministarstava prometa, energetike i poljoprivrede te Agencije za zaštitu okoliša (EPA) da do kraja 2008. zajednički pripreme paket propisa koji će osigurati znatno smanjenje potrošnje benzina i emisije ugljičnog monoksida iz automobila u SAD-u.
Vrhovni sud SAD u aprilu je prekorio Bushovu administraciju zbog neaktivnosti prema problemu globalnog zatopljenja, i utvrdio kako EPA može regulirati emisiju ugljičnog monoksida i drugih stakleničkih plinova koji se Zakonom o čistoći zraka smatraju zagađivačima.

Podsjećajući na odluku Vrhovnog suda, Bush je rekao: "Danas sam naložio EPA-i ministarstvima prometa, energetike i poljoprivrede da poduzmu korake prema regulativi koja će smanjiti potrošnju benzina i emisije stakleničkih plinova iz automobila, koristeći kao polazište moj plan 20-u-10".

Američki predsjednik je u govoru o stanju nacije na početku godine postavio za cilj smanjenje potrošnje benzina u SAD-u za 20 posto u idućih 10 godina, nazivajući taj plan 20-u-10. Također je predložio peterostruko povećanje potrošnje etanola i drugih biogoriva na 35 milijardi galona do 2017. godine.

S dobrim zakonima, koji će povećati ekonomičnost motora, možemo uštedjeti do 8,5 milijardi galona benzina godišnje do 2017. i dodatno ograničiti emisiju stakleničkih plinova iz automobila i kamiona, kazao je Bush novinarima nakon sastanka u Bijeloj kući s čelnicima spomenutih vladinih agencija.

Bushova najava početka izrade zakona koji bi trebalo da stupe na snagu po isteku njegova mandata 2008., prenosi Hina, podudarila se s objavim Udruženja američkih auto-klubova (AAA) da je cijena benzina dostigla rekordnu prosječnu vrijednost od 3.073 dolara po galonu (3.8 litara), premašivši raniju najvišu prosječnu cijenu, dobivenu temeljem podataka s 25.000 pumpnih stanica, s kraja 2005., kada je uragan Katrina doveo do zatvaranja nekoliko rafinerija na obalama Meksičkog zaljeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: