Svijet
0

Bush zadovoljan pristankom Sjeverne Koreje na povratak pregovorima

FENA
Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u utorak pristanak Sjeverne Koreje da se vrati na šestostrane pregovore i najavio nastavak provedbe UN-ovih sankcija dok pregovori budu trajali, kako bi se osiguralo da režim u Pjongjangu odustane od svoga nuklearnog programa.

"Zadovoljan sam i želim zahvaliti Kinezima koji su podržali ovaj sastanak na kojem je dogovoren nastavak šestostranih pregovora", kazao je Bush.

Američki predsjednik je priznao da put naprijed neće biti lak i naglasio da preostaje još mnogo posla. Međutim, nedvosmisleno je rekao da je najava nastavka šestostranih razgovora veliki događaj: "Oduvijek sam smatrao da je za Sjedinjene Države važno da sjede za stolom s ostalim partnerima kada dođe vrijeme za rješavanje ovoga važnog pitanja."

Tokom kratkog susreta s novinarima, prenosi VoA, Bush nije spomenuo ustupke Severnoj Koreji, kao što je moguće ukidanje sankcija uvedenih nakon nuklearne probe. Umjesto toga je naglasio da će poduzeti korake kako bi osigurao da Sjevernokorejci ispune svoje međunarodne obaveze.

"Uputit ćemo timove u region da rade s našim partnerima kako bi se osiguralo da se sadašnje sankcije Vijeća sigurnosti UN-a poštuju, ali i da osiguraju da razgovori budu djelotvorni, da ostvarimo ono što želimo, a to je da Sjeverna Koreja odustane od svojih programa nuklearnog oružja i samog oružja na provjerljiv način, u zamjenu za bolji put svog naroda u budućnost", kazao je predsjednik SAD-a.

Južna Koreja i Rusija su se pridružile SAD-u i Kini u slavlju povodom neočekivane vijesti, ali je reakcija jednog od učesnika u razgovorima, Japana, donekle prigušena.

Pozdravljajući izglede za održavanje novog kruga razgovora, japanski zvaničnici izražavaju izvjesnu sumnju i ističu da Severnoj Koreji neće biti dopušteno da nastavi razgovore dokle god ima nuklearno oružje.

Na pitanje o reakcijama u Tokiju, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow rekao je da svi učesnici šestostranih razgovora podržavaju dogovor o njihovom nastavljanju.

Snow je istaknuo da ovaj diplomatski prodor pokazuje da Bushov multilateralni pristup Sjevernoj Koreji donosi plodove.