Svijet
0

Bush za veću eksploataciju nafte

FENA
Američki predsjednik George Bush pozvao je Kongres da ukine višegodišnju zabranu eksploatacije priobalnih podvodnih izvora nafte. Bush je to predložio da bi se, kako je naveo, smanjila zavisnost SAD-a od uvoza energenata i snizile cijene.

Zabrana eksploatacije nafte u američkom priobalnom pojasu na snazi je već četvrt vijeka, djelimično da bi se smanjila mogućnost izlijevanja nafte i zaštitio turizam.

George Bush sada, međutim, kaže da je zbog vrtoglavog rasta cijene uvozne nafte ta politika "neodrživa":

"Dugoročno gledano, spustit ćemo cijene time što ćemo povećati količinu nafte i benzina proizvedenih u Americi; pojačat ćemo našu nacionalnu sigurnost, jer više nećemo toliko zavisiti od nafte iz inostranstva, i doprinijet ćemo standardu američkih radnika učvršćivanjem naše konkurentnosti na globalnom tržištu, kao i otvaranjem novih radnih mjesta u građevinskom i energetskom sektoru", istakao je američki predsjednik, javio je BBC.

Predsjednički kandidat republikanske stranke John McCaine je podržao prijedlog iako je prethodno bio protivnik takvih mjera.

Njegov protukandidat, demokrat Barack Obama, smatra da bi taj novac trebalo uložiti u razvoj alternativnih izvora energije.