Svijet
0

Bush za sukob u Gazi okrivio isključivo Hamas

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u petak je krivnju za sukobe u Gazi u cijelosti pripisao militantnom palestinskom pokretu Hamas, optužujući njegove pripadnike za "vođenje kampanje nasilja protiv Izraela, pri čemu se malo obaziru na vlastiti narod".

"Otkako je Hamas preuzeo nadzor u ljeto 2007. životni uvjeti za Palestince u Gazi su se pogoršali. Trošeći sredstva na raketne lansere umjesto na ceste i škole, Hamas je pokazao da nema namjeru služiti palestinskom narodu", rekao je Bush u radio poruci naciji, koju je Bijela kuća objavila večer uoči emitiranja u subotu ujutro.

Po Bushevim riječima Hamas je počinio terorističko djelo kada je u decembru obnovio raketne napade na Izrael, provocirajući zračne udare Izraela na Gazu, prenosi Hina.

"Kao odgovor na te napade na svoj narod, čelnici Izraela pokrenuli su vojne operacije protiv položaja Hamasa u Gazi. Često je dio strategije terorista Hamasa da se skrivaju među civilnim stanovništvom", rekao je Bush.

Palestinski medicinski izvori u petak su izvijestili da je najmanje 421 Palestinac ubijen, a 2.200 je ranjeno u Gazi od početka izraelskih zračnih udara na Gazu 27. decembra, u kojima je samo prvog dana bačeno više od 100 tona bombi i raketa. Izraelska policija i vojni dužnosnici su izvijestili da su istovremeno ubijena četiri Izraelca, od kojih četiri civila, a 57 ih je ranjeno.

"Američki ciljevi na Bliskom istoku ostaju jasni: tražimo sigurnost i mir za naše saveznike, slobodan narod Izraela. Za Palestince tražimo mirnu i demokratsku palestinsku državu koja služi svojim građanima i poštuje svoje susjede. Za sve u regiji tražimno okončanje terorizma", rekao je Bush.