Svijet
0

Bush: Za izraelsko-palestinski mir nužni bolni ustupci obiju strana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush ocijenio je u četvrtak da će izraelsko-palestinski mirovni sporazum zahtijevati bolne ustupke obiju strane i istakanuo da su i izraelski i palestinski zvaničnici odlučni da pregovorima dođu do rješenja.

Tu i druge ocjene Bush je iznio nakon dvodnevnih susreta s najvišim predstavnicima Izraela i Palestinaca, okončavajući na taj način prvi dio osmodnevne bliskoistočne turneje.

Američki predsjednik je izrazio i uvjerenje da će prije isteka njegova mandata za godinu dana biti potpisan mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

On je trenutni krug mirovnih pregovora nazvao historijskom prilikom za postizanje rješenja sa dvije države.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas također je izrazio nadu da će ova godina biti godina stvaranja mira.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom Abbasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali, predsjednik Bush je također pozvao palestinsko vodstvo da obuzda ekstremiste koji nastoje onemogućiti mirovne napore.

On je rekao da je Hamas, čiji pripadnici sada nadziru Pojas Gaze, donio samo bijedu Palestincima koji žive na toj teritoriji.

Istovremeno je Bijela kuća objavila da je Bush imenovao generala američke vojske Williama Frasera osobom zaduženom za nadgledanje izraelsko-palestinskog mirovnog plana, prenijela je VoA.

Plan, koji je u saglasnosti s najnovijim Bushevim naporima za postizanje sporazuma o stvaranju palestinske države, poziva Izrael da prekine izgradnju jevrejskih naselja, a Palestince da obuzdaju militante.

Fraser, koji je obavljao dužnost pomoćnika zapovjednika Združenog štaba američke vojske, "nadzirat će ispunjavanje obveza iz mirovnog plana", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

Tokom posjete Zapadnoj obali Bush je posjetio Betlehem, mjesto rođenja Isusa Krista.

Crkva rođenja Isusova, koju kršćani smatraju mjestom mira, u suprotnosti je sa simbolima sukoba koje je Bush mogao vidjeti iz kolone vozila koja se kretala iz Jerusalema prema gradu Ramallahu gdje se ranije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

U dvorištu uz drevnu crkvu na trgu Manger, Bush je izrazio nadu da će buduća država omogućiti Palestincima slobodu kakvu nemaju pod sigurnosnim mjerama koje su, prema Izraelcima, nužne da bi se zaustavili bombaši-samoubice.

"Jednog dana, nadam se, kada se stvori palestinska država više neće biti zidova i kontrolnih tačaka. Ljudi će se moći slobodno kretati u demokratskoj palestinskoj državi", naglasio je Bush.