Svijet
0

Bush vjeruje da će Iračani preuzeti kontrolu nad svojom zemljom

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak optimizam da će Iračani konačno biti u stanju preuzeti kontrolu nad svojom zemljom usprkos sadašnjem nasilju.

Bush je kazao kako shvaća da su Amerikanci u ovom trenutku zabrinuti hoće li Iračani biti u stanju sami vladati svojom zemljom. "Uvjeren sam da mogu ukoliko mi ne izgubimo odlučnost", rekao je on nevladinoj organizaciji Vijeće za svjetske poslove u Charlotteu u Sjevernoj Carolini.

Suočen s padom podrške američke javnosti načinu kako vodi rat u Iraku i sve većom nepopularnošću iračkog rata, Bush u posljednje vrijeme nizom govora nastoji povratiti povjerenje Amerikanaca u svoje predsjedništvo.

On je ponovno branio svoju odluku da napadne Irak, rekavši kako je uklanjanje s vlasti Saddama Husseina bila ispravna odluka za mir u svijetu i sigurnost Sjedinjenih Država.

Bush je kazao kako će o broju američkih vojnika u Iraku odlučivati na temelju preporuka američkih generala na terenu, ukazavši da bi se saglasio i s povećanjem ukoliko bude potrebe. On je, međutim, upozorio kako bi povlačenje SAD-a iz Iraka prije dovršenja misije bila "velika pogreška" jer bi to ohrabrilo neprijatelja.

Bush je također, prenosi Hina, branio svoj tajni program prisluškivanja međunarodnih komunikacija Amerikanaca za koje se sumnja da imaju veze s Al-Qaidom.

Na riječi jednog kritičara iz publike koji je rekao kako bi Bush trebalo da se stidi svoje politike, američki predsjednik je uzvratio kako je odobrio program prisluškivanja bez inače potrebnog sudskog naloga kako bi zaštitio SAD.

"Pitali ste da li bih se ispričao zbog toga? Odgovor je apsolutno ne", rekao je Bush čiji je program tajnog prisluškivanja naišao na žestoke osude u SAD-u kritičara koji smatraju da on ugrožava građanske slobode Amerikanaca.