Svijet
0

Bush: Videoporuka Al-Qaide podsjeća na opasni svijet u kojem živimo

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u subotu kako spominjanje rata u Iraku u videoporuci Osame bin Ladena podsjeća na dugoročne ciljeve Al-Qaide u Iraku i na "opasni svijet u kojem živimo".

"Irak je dio ovoga rata protiv ekstremista. Ako Al-Qaida spominje Irak, to je zato jer žele ostvariti svoje ciljeve u Iraku, a to je da nas istjeraju van", rekao je Bush odgovarajući na poruku terorističkog vođe, a da nijednom nije izgovorio njegovo ime.

U 30-minutnoj videoporuci, koju je uoči šeste obljetnice terorističkih napada na SAD 11. septembra uputio Amerikancima, Bin Laden optužuje Bushovu administraciju i demokrate zbog rata u Iraku, kritizira demokratski sistem vlasti u SAD-u i komentira niz aktualnih događaja, od izbora novih čelnika u Francuskoj i Velikoj Britaniji, preko klimatskih promjena do krize s hipotekarnim kreditima u SAD-u, da bi završio s bizarnim pozivom Amerikancima da prijeđu na islam.

Bush, koji sudjeluje na samitu foruma za Azijsko-pacifičku gespodarsku saradnju (APEC) u Australiji, kazao je kako je videozapis "podsjetnik na opasni svijet u kojem živimo i podsjetnik da moramo sarađivati kako bismo zaštitili naše ljude protiv tih ekstremista koji ubijaju nevine da bi ostvarili političke ciljeve".

Bush je kratko komentirao objavu videoporuke čelnika Al-Qaide tokom fotografiranja s japanskim premijerom Shinzom Abeom, s kojim se sastao na marginama samita u Australiji.