{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush "veliki optimist" u pogledu uspostavljanja palestinske države

F
5.10.2007. u 14:29
0
0
Bush "veliki optimist" u pogledu uspostavljanja palestinske države
0
Bush "veliki optimist" u pogledu uspostavljanja palestinske države
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u komentarima objavljenim u petak na televiziji kako je "veoma optimističan" da se palestinska država može uspostaviti pored Izraela i da bi bliskoistočna mirovna konferencija zakazana za naredni mjesec mogla dovesti do mira u regiji.
Konferencija pod američkim sponzorstvom, trebala bi se održati u području Washingtona od sredine do kraja novembra, iako su se već pojavile sumnje koliko daleko će otići ka okpončanju decenija sukobva i neizvjesnosti koje će mu od arapskih država prisustvovati.

"Veoma samn optimističan da možemo postići rješenje po principu dvije države", izjavio je Bush u komentarima na televiziji Al Arabiya koji su prevedeni na arapski, prenosi Reuters.

"Ugostit ćemo međunarodnu mirovnu konferenciju i njoj će prisustvovati zainteresovane strane i delegacija iz Arapske lige a ona je prilika za ozbiljne rasprave oko puta koji vodi ka rješenju po principu dvije države i napori će biti učinjeni na postizanju tog cilja", izjavio je Bush.

"Želim potvrditi da je rješenje po principu dvije države dio sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku i da je naša strategija da sve strane okupimo za stol za dobrobit mira. Želimo insistirati na tom pitanju", kazao je.

Izraelski i palestinski lideri složili su se u srijedu da zvanični pregovori o palestinskoj državi započnu nakon mirovne konferencije.

Izraelski premijer Ehud Olmert, međutim, ostao je hladan na poziv palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa za uspostavom konkretnih vremenskih okvira za rješavanje ključnih pitanja kao što su granice, sudbina Jerusalema i palestinskih izbjeglicaa.

Abbas je izjavio u četvrtak da bi se zvanični pregovori o državnosti mogli dovršiti šest mjeseci nakon konferencije.

"Mnogo je dijaloga između dvojice ljudi i vjerujem da su Palestinci i Izraelci uvidjeli da je ta vizija vrijedna rada na njenom ostvarenju", izjavio je Bush.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: