Svijet
0

Bush uvjeren u potpisivanje mirovnog sporazuma za njegova mandata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W.Bush, koji se prvi put nalazi u posjeti Bliskom istoku, izjavio je u četvrtak u Ramallahu da će izraelsko-palestinski mirovni sporazum biti potpisan a palestinska država ugledati svjetlo dana tokom njegovog mandata do januara 2009.

"Da bi opstao trajan mir, predsjednik Abbas i premijer Ehud Olmert moraju se dogovoriti i napraviti težak izbor. Ubijeđen sam da će oni to uraditi. Vjerujem da će se to desiti i da će mirovni sporazum biti potpisan prije nego što ja napustim svoju dužnost", rekao je američki predsjednik na zajedničkoj konferenciji za štampu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

"Na pitanja je li moguće za Izraelce i Palestince da riješe svoje sporove o ključnim pitanjima, moj odgovor je da je to apsolutno moguće", rekao je on.

"Ja vjerujem da će palestinska država, uz odgovarajuću pomoć, ugledati svjetlo dana. Vizija je da palestinska država bude susjedna teritorija", naglasio je Bush.

Predsjednik Abbas također očekuje da će palestinska država biti formirana za godinu dana.

"Počeli smo s našim izraelskim susjedima, pod vašim patronatom, bilateralne pregovore. Očekujemo da će oni biti završeni pod vašim mandatom s okončanjem okupacije i stvaranjem palestinske države", rekao je Abbas.

"Računamo na vašu podršku i vašu intervenciju kako bi se okončale patnje Palestinaca", dodao je on, javio je AFP.

Bush je također govorio o terorizmu. On je rekao da je "svijet opasan jer ima ljudi koji ubijaju nevine osobe kako bi postigli svoje ciljeve".

On je također pozvao Izrael da "pomogne a ne da sputava" moderniziranje palestinskih snaga sigurnosti.

"Palestinske snage sigurnosti se poboljšavaju. Moja poruka Izraelcima je da bi trebalo da olakšaju a ne koče moderniziranje palestinskih snaga sigurnosti", rekao je on.

Na konferenciji za štampu u Jerusalemu u srijedu s izraelskim premijerom Olmertom, na pitanje novinara o nastavljanju ispaljivanja raketa na Izrael iz Gaze, teritorije pod kontrolom Hamasa, Bush je rekao da će to pitanje postaviti Abbasu.

"Ne može se očekivati od Izraelaca da prihvate stvaranje države na njihovoj granici koja će poslužiti kao baza za terorističke aktivnosti", rekao je energično Bush.