Svijet
0

Bush uvjerava Amerikance da će 700 milijardi dolara pomoći

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush u subotu je svojim sugrađanima ponovo pružio uvjeravanja da će vladin plan sanacije finansijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara, osigurati dugoročni "oporavak američkog gospodarstva".

U svojoj sedmičnoj radioporuci naciji Bush je konstatirao da su Amerikanci zabrinuti za svoju finansijsku situaciju i ponudio uvjeravanja u dugoročni oporavak, ali nije rekao kada će do toga doći.

Od 9. oktobra 2007. godine, kada je dionički indeks Dow Jones dosegao rekordno visokih 14.165 bodova, ulagači su izgubili 8.3 biliona dolara u mirovinskim fondovima, planovima štednje za studij, mirovinskim planovima i drugim ulaganjima.

Na njujorškoj burzi NYSE Dow Jones je u petak na kraju trgovanja imao 8.451 bod.

"Savezna vlada odgovorila je na krizu sistematskim i agresivnim mjerama kako bi zaštitila finansijsku sigurnost Amerikanaca. Tim će akcijama trebati još vremena da dosegnu puni učinak. Ali one su dovoljno velike i dovoljno odlučne da djeluju", rekao je Bush.

Kongres je odobrio Bushovoj administraciji plan vrijedan 700 milijardi dolara kako bi otkupila loše dugove banaka i drugih institucija i ojačala finansijsku industriju.

Prvih 250 milijardi dolara, prenose agencije, namijenjeno je za kupnju dioničkih udjela u bankama, kako bi im vlada osigurala injekcije svježeg kapitala ali i kao suvlasnik nadzirala njihovo poslovanje.