Svijet
0

Bush: Uskoro demokratija na Kubi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush oštro je u subotu kritizirao komunistički režim Fidela Castra nazivajući ga "okrutnom diktaturom" i ocijenio da se približava vrijeme demokratskih promjena u toj otočnoj državi.

"Nažalost, ti snovi su potisnuti okrutnom diktaturom koja sprečava sve slobode u ime mračne i diskreditirane ideologije", rekao je Bush studentima Miami Dade collegea.

"Mnogi od vas još uvijek imaju porodice na Kubi koje čekaju da ih obasja svjetlo slobode. Taj dan se približava", rekao je Bush studentima, od kojih je veliki broj porijeklom sa Kube, udaljene samo 140 kilometara od Floride.

Bushovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile vijesti o navodnom oporavku kubanskog lidera Fidela Castra, koji je proteklih devet mjeseci proveo na liječenju i daleko od očiju javnosti, prenijele su agencije.

Najave mogućeg Fidelova povlačenja Bushova administracija je iskoristila da bi pokrenula još jednu akciju demokratizacije Kube, koja se već decenijama nalazi pod oštrim sankcijama SAD-a.